Kladdkaka med whiskysås

Serverar: 8-10 portioner

Varianter av chokladkladdkaka finns det många. Den här med apelsinmarmelad är något alldeles extra. Om kakan får vila blir den extra god. Servera med den goda whiskysåsen.

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 200 g bitter apelsinmarmelad
  • 2 ¼ dl socker
  • En nypa salt
  • 5 ägg (delas på vitor och gulor)
  • Drygt 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Till såsen
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g brunt råsocker eller
  • mörkt muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 4 cl whisky
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 ºC. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och smält den under omrörning i det varma smöret. Blanda i marmeladen, sockret, saltet och äggulorna och rör till en jämn smet.
    2. För ner mjölet blandat med bakpulvret.
    3. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i chokladsmeten. Klä botten av en 22 cm springform med bakplåtspapper.
    4. Häll i smeten och grädda kakan i ca 30 minuter. Passa den noga mot slutet så den inte blir för torr. Låt svalna i formen.
    5. Gör såsen under tiden. Värm grädde, råsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop till en simmig sås på svag värme. Smaksätt med whiskyn på slutet.

    Liknande recept

    4.3
    20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben