Klarbärsmuffins med vaniljsås

Serverar: 8 portioner

Dessa saftiga muffins med hela klarbär kommer till sin fulla rätt med lite hemgjord vaniljsås. Klarbäret påminner om körsbäret men är lite surare i smaken. Dess syrlighet passar utmärkt i olika bakverk.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 ¾ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör, smält
  • 2 dl mjölk, kylskåpskall, 3%
  • Skalet av 1 citron
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 nypa salt
  • 100 g klarbär, urkärnade
  • Ev vallmofrön till muffinsplåten
  • Vaniljsås
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk, 3%
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Börja med vaniljsåsen: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg ner dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen stå och svalna i ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången.
    2. Vispa under tiden äggulor och socker poröst i en bunke. Häll gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp den tills den börjar tjockna. Låt gärna såsen stå kallt i minst 1 timme innan servering.
    3. Muffins: Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Vänd ner mjöl, bakpulver, maizena, salt och urkärnade klarbär.
    5. Klicka smeten i pappersformar eller i en smord muffinsplåt, gärna bröad med vallmofrön. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills de är gyllenbruna och lite kladdiga inuti.
    6. Servera muffinsen med den goda vaniljsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben