Knäckig äppelpaj med marängtäcke

Ljuvligt god äppelkaka som man bara vill ha mer av. Har aldrig ätit så god äppelkaka som denna... Mums! Tips! Servera Mildas vaniljvisp eller Carte D´or vaniljglass till.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 5-6 äpplen
  • ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • Kanel, efter behag
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och häll det över de torra ingredienserna. Rör om väl. Låt degen vila en stund i kylskåp.
    2. Skala 4-5 äpplen och skär dom i tunna klyftor. Blanda klyftorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl.
    3. Tryck ut pajdegen i en pajform. Häll över äppelblandningen och pudra lite kanel över.
    4. Grädda i 200°C i ca 25 minuter, äpplena ska vara nästan klara.
    5. Maräng: Vispa äggvitor och socker. (Tänk på att man ska kunna vända skålen utan att marängen ramlar ut, då är den klar.)
    6. Ta ut pajen ur ugnen och bred marängen över. Sätt tillbaka i ugnen en stund. Det är klart när marängen känns torr och har fått färg.
    7. Bjud Mildas vaniljvisp eller halvmjuk vaniljglass till!
    8. Mums vad gott!

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    lindkvist_therese 4 maj 2009

    Mycket god och lätt att göra!

    LillSnuttan 2 juni 2009

    En klar favorit :) Tack för ett bra recept!

    helena_p_85 20 september 2011

    Supergod paj med vaniljfluff till! Blandade anel i sockerblandningen och bytte ut lite socker mot florsocker. Min nya bjudefterrätt tills nån ny favourit dyker upp!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben