Knäckig rabarber- och äppelpaj
Är du sugen på paj? Då är det denna supergoda och knäckiga paj du ska göra. Rabarber samsas med äpplen och nötter som sedan toppas med en läcker kolasås. Jag lovar, du blir inte besviken!
Ingredienser
Pajdeg
100 g smör
1 dl fiberhavregryn
2 dl vetemjöl
2 msk rörsocker
1-2 msk vatten
Fyllning
2 äpplen
5 dl skivad rabarber
50 g hasselnötter
50 g valnötter
50 g mandelspån
Kolasås
100 g smör
1½ dl rörsocker
1½ msk vetemjöl
2½ dl mellangrädde
Servering
Vaniljglass eller en klick crème fraiche
Instruktioner
- Pajdeg:
Arbeta snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl och socker till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ut degen i en låg veckad pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Fyllning:
Skölj och klyfta äpplena. Fördela äpplen och rabarber i pajskalet. Blanda hackade hasselnötter, hackade valnötter och mandelspån, och strö över.
- Kolasås:
Smält smöret. Tillsätt socker och mjöl och rör om. Späd med grädden, lite i taget. Koka upp och sjud under omrörning några minuter tills såsen tjocknar något.
- Häll kolasåsen över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera pajen gärna med vaniljglass eller en klick crème fraiche.
Liknande recept
Kommentarer (0)