Knäckig rabarber- och äppelpaj

Serverar: 8-10 portioner

Är du sugen på paj? Då är det denna supergoda och knäckiga paj du ska göra. Rabarber samsas med äpplen och nötter som sedan toppas med en läcker kolasås. Jag lovar, du blir inte besviken!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk rörsocker
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 2 äpplen
  • 5 dl skivad rabarber
  • 50 g hasselnötter
  • 50 g valnötter
  • 50 g mandelspån
  • Kolasås
  • 100 g smör
  • 1½ dl rörsocker
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2½ dl mellangrädde
  • Servering
  • Vaniljglass eller en klick crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Arbeta snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl och socker till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Tryck ut degen i en låg veckad pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
    4. Fyllning: Skölj och klyfta äpplena. Fördela äpplen och rabarber i pajskalet. Blanda hackade hasselnötter, hackade valnötter och mandelspån, och strö över.
    5. Kolasås: Smält smöret. Tillsätt socker och mjöl och rör om. Späd med grädden, lite i taget. Koka upp och sjud under omrörning några minuter tills såsen tjocknar något.
    6. Häll kolasåsen över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera pajen gärna med vaniljglass eller en klick crème fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben