Knäckig vinbärspaj med valnötter

Serverar: 12 portioner

För några år sedan fick jag alltid plocka röda vinbär hos en kompis som bodde i Partille. Det var till stor glädje då vi kunde frysa in kilovis med bär och njuta hela vintrarna (om de räckte så länge). Nu har vi tappat kontakten, så onödigt och dumt ... och det är inte bara för vinbärens skull.

Ingredienser

  • Knäckig pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1½ dl socker
  • ½ krm salt
  • 150 g smält smör
  • Fyllning
  • 3 äpplen
  • 2-3 dl röda vinbär
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • Valnötssmuldeg
  • 75 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • 75 g mörk choklad, grovhackad (kan uteslutas)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Häll i det smälta smöret och rör om till en jämn deg. Flytta över degen till en pajform, ca 22 cm, och tryck ned degen till en jämn pajbotten med hjälp av fingrarna. Grädda 10 minuter.
    3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Vänd klyftorna i en skål med socker och kanel. Lägg ned äpplena i pajskalet och strö över vinbären. Blanda smuldegen och täck pajen med smulorna. Grädda i ugnen ca 35 minuter.
    4. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bodilla 2 augusti 2008

    Det lät så gott så jag provade att baka den. Sätter in en bild på den, det är alltid kul! Återkommer med kommentar när jag smakat den också! /Bodil

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben