Knäckig vinbärspaj med valnötter
För några år sedan fick jag alltid plocka röda vinbär hos en kompis som bodde i Partille. Det var till stor glädje då vi kunde frysa in kilovis med bär och njuta hela vintrarna (om de räckte så länge). Nu har vi tappat kontakten, så onödigt och dumt ... och det är inte bara för vinbärens skull.
Ingredienser
Knäckig pajdeg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl socker
½ krm salt
150 g smält smör
Fyllning
3 äpplen
2-3 dl röda vinbär
2 msk socker
1 tsk kanel
Valnötssmuldeg
75 g smör
1 dl vetemjöl
½ dl socker
1 dl valnötter, grovhackade
75 g mörk choklad, grovhackad (kan uteslutas)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Häll i det smälta smöret och rör om till en jämn deg. Flytta över degen till en pajform, ca 22 cm, och tryck ned degen till en jämn pajbotten med hjälp av fingrarna. Grädda 10 minuter.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Vänd klyftorna i en skål med socker och kanel. Lägg ned äpplena i pajskalet och strö över vinbären. Blanda smuldegen och täck pajen med smulorna. Grädda i ugnen ca 35 minuter.
- Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det lät så gott så jag provade att baka den. Sätter in en bild på den, det är alltid kul! Återkommer med kommentar när jag smakat den också! /Bodil