Knäckiga äppelsmulpajer med nötter

Serverar: 4 portioner

Söta äpplen får här ett underbart gott och knäckigt smultäcke över sig. Glutenfria och mjölkfria.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 4 äpplen
  • 1 msk smör, eventuellt laktosfritt
  • Rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 tsk malen kanel
  • Smultäcke
  • 1½ dl rismjöl
  • 1 dl havregryn, ren havre
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl socker eller råsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 150 g kylskåpskallt smör, eventuellt laktosfritt
  • ½ dl hasselnötter
  • ½ dl valnötter
  • Garnering
  • Äppelklyftor med skal
  • Citronmeliss
  • Servering
  • Vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äpplena på medelvärme 2-3 minuter. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft, flytande honung, socker och kanel. Vänd om försiktigt och rör lite i stekpannan under tiden som du steker klyftorna. Ta av från plattan.
    3. Smöra 4 små ugnsfasta formar. Fördela äppelklyftorna i formarna.
    4. Blanda rismjöl, havregryn, mandelmjöl, socker och bakpulver i en skål. Finfördela smöret i mjölblandningen. Hacka nötterna grovt, blanda ner och arbeta samman degen tills det blir små klumpar.
    5. Strö smuldegen över äpplena och baka i nedre delen av ugnen i 15-18 minuter eller tills pajerna fått fin färg. Ta ut och garnera med äppelklyftor och citronmeliss. Servera gärna pajerna med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben