Knäckiga små äppelpajer med amarettogrädde

Serverar: 6 portioner

Rostade nötter, knäck och mandellikör gör den här pajen till en söt smakupplevelse.

Ingredienser

  • ½ dl hasselnötter (ca 30 g)
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 äpplen
  • Amarettogrädde
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1-2 msk mandellikör (Amaretto) eller 1 msk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet spricker. Gnugga loss skalen i en ren kökshandduk. Hacka nötterna grovt.
    2. Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull. Låt koka häftigt ca 5 minuter. Ta kastrullen åt sidan och rör i nötterna.
    3. Smält smöret i en kastrull tills det blivit ljusbrunt och "tystnat". Ta kastrullen åt sidan och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda ihop till en deg.
    4. Tryck ut degen i 6 små tartelett- eller pajformar, ca 8 cm i diam. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i formarna. Skeda över nötsmeten.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
    6. Vispa grädden och smaksätt med mandellikör eller vaniljsocker. Servera pajerna lätt avsvalnade eller kalla med grädden till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben