Knäckpaj

Serverar: 8 portioner

Smarrigt och sött! Det går väldigt bra att använda rabarber oxå!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 1 påse mandelspån (100 g)
  • 5-6 surliga äpplen
  • Instruktioner

    1. Börja med pajskalet: Hacka samman mjöl matfett, socker och kanel till en grynig massa. Använd gärna matberedare.
    2. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt på ugnen på 225 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Vik en rem,sa aluminiumfolie runt pajkanten.
    3. Förgrädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 10 min. Ta bort folieremsan och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
    4. Gör fyllningen: Blanda matfett, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull. Låt knäcksmeten koka samman några minuter under omrörning.
    5. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg dom i pajskalet. Häll över knäcksmeten.
    6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min. Servera ljummen med glass eller vaniljsås till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben