Syrliga äpplen och sött knäcktäcke perfekt harmoni.
Under våren går det bra att byta äpplen mot rabarber, cirka 1 liter i bitar.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk strösocker
2 tsk kanel
3 msk vatten
Fyllning
100 g smör
1½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 påse(100g) mandelspån
5-6 syrliga äpplen
Instruktioner
- Hacka samman mjöl ,matfett skuret i mindre bitar, socker och kanel gärna i matberedare, tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Låt vila i kylen 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter.
- Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader.
- Gör fyllningen:
Blanda matfett, socker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Låt koka någon minut under omrörning.
- Blanda ner mandelspånen.
- Kärna ur skala och skiva äpplena. Lägg skivorna snyggt i pajskalet och häll över mandelsmeten.
- Grädda pajen mitt i ugnen ungefär 20 minuter.
- Severas ljummen med grädde eller glass.
Liknande recept
Kommentarer (0)