Knäckpaj med äpplen

Serverar: 8 portioner

Tid: 50 minuter

Syrliga äpplen och sött knäcktäcke perfekt harmoni. Under våren går det bra att byta äpplen mot rabarber, cirka 1 liter i bitar.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 1 påse(100g) mandelspån
  • 5-6 syrliga äpplen
  • Instruktioner

    1. Hacka samman mjöl ,matfett skuret i mindre bitar, socker och kanel gärna i matberedare, tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
    2. Låt vila i kylen 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter.
    4. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader.
    5. Gör fyllningen: Blanda matfett, socker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Låt koka någon minut under omrörning.
    6. Blanda ner mandelspånen.
    7. Kärna ur skala och skiva äpplena. Lägg skivorna snyggt i pajskalet och häll över mandelsmeten.
    8. Grädda pajen mitt i ugnen ungefär 20 minuter.
    9. Severas ljummen med grädde eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben