Körsbärspaj med vit choklad

Serverar: 6-8 portioner

Nu när körsbären är mogna passar denna paj bra.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 175 g vetemjöl
  • ½ tsk malen kanel
  • 125 osaltat smör
  • 25 g strösocker
  • 2-3 tsk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 ägg
  • 40 g strösocker
  • 150 g vit choklad, finhackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g färska svarta eller röda körsbär eller 2 burkar urkärnade svarta eller röda körsbär à 425 g
  • Malen kanel att strö över
  • Ev extra körsbär till garnering
  • Instruktioner

    Sikta ner mjölet och kanelen i en skål. Tillsätt smöret, skuret i små bitar, och finfördela det med fingertopparna. Tillsätt sockret och så mycket vatten att degen blir fast. Svep in i plastfolie och låt vila i 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat underlag och klä en 23 x 2,5 cm djup pajform med löstagbar botten. Skär bort överflödig pajdeg runt kanten. Förgrädda i 200°C i ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och sänk temperaturen till 175°C. Fyllning: Vispa samman äggen och sockret. Hetta upp chokladen och grädden i en liten tjockbottnad kastrull tills chokladen har smält. Häll över äggblandningen under ständig omrörning. Kärna ur körsbären eller skölj de konserverade körsbären noga. Fördela dem över pajdegens botten. Häll chokladblandningen över körsbären. Grädda i ugnen i ca 45 minuter tills chokladkrämen har stelnat. Strö kanel över och servera varm, dekorerad med extra körsbär om så önskas.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    micejlababy 17 juli 2008

    God. Men den var lite väl söt. Ska försöka med ännu mindre socker nästa gång.

    monicadanell 14 augusti 2011

    Vilken god paj tog lite mindre socker en 5 från mej monica

    BIRGITTAN 24 september 2015

    Lite omständlig att göra, men oj så god ! ! Jag tog med en del till släktforskningens kaffepaus idag. Receptet efterfrågades genast. Den är fantastiskt god och väl värd lite tid att baka !

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben