Kofte med frukt och nötter i tomatsås

Serverar: 6 portioner

Den här persiska vegetariska varianten på köttbullar fylls med torkad frukt och nötter.

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 1 förpackning kokta gröna linser (380 g)
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl naturella pistagenötter
  • 2 ägg
  • 4 msk ströbröd
  • 1½ tsk torkad mynta
  • ½ dl torkade tranbär eller aprikoser
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 8 dl vatten
  • ½ dl konc grönsaksfond
  • Rivet skal av 1 citron
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Koka bulgurn enligt anvisning på paketet. Låt svalna.
    2. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den glansig i 2 msk olja ca 3 minuter i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter.Låt tomatpurén fräsa med 1 minut. Tillsätt krossad tomat, vatten, fond och rivet citronskal. Koka upp och låt koka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    3. Skölj linserna och mixa dem med stavmixer. Hacka persiljan,koriandern och pistagenötterna.
    4. Blanda linser, bulgur, ägg, ströbröd, hälften av pistagenötterna, persilja, koriander, mynta, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt smeten stå i 10 minuter.
    5. Grovhacka tranbären eller aprikoserna. Dela smeten i 12 delar. Forma varje del till en platta i handen, fyll med lite tranbär eller aprikoser och pistagenötter, forma till en boll.
    6. Lägg försiktigt ner bollarna i tomatsåsen. Låt sjuda på svag värme i 20-25 minuter.
    7. Lägg upp och garnera med persilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Lollo7 11 september 2010

    Jag gillade det här även om jag hade lite svårt för konsistensen första tuggan .-P Kommer göra det fler gånger :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben