Kokt kalv i dillsås

Serverar: 4 portioner

En klassiker som till mesta delen sköter sig själv på spisen.

Ingredienser

  • 800 g grytbitar av kalvkött
  • Grönsaks- eller hönsbuljong från tärning
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 morot i bitar
  • 8 vitpepparkorn
  • Dillstjälkar
  • Vatten
  • Salt
  • Dillsås
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 2 msk socker
  • 1 st stor knippa dill, hackad
  • Salt
  • Vitpeppar från kvarn
  • Instruktioner

    1. Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
    2. Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
    3. Sila av buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det blir cirka 5 deciliter kvar.
    4. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
    5. Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4

    Kommentarer (1)

    extraallt 15 maj 2012

    Grytbitar av lamm eller finputsad karré kan fungera som alternativ till det ganska dyra kalvköttet men såsen är underbart god!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben