Kola- och chokladtårta

Serverar: 12 portioner

Som juldessert kanske?

Ingredienser

  • Botten
  • 75 g smör eller margarin
  • ½ dl flor med chokladsmak
  • 200 g krossade chokladkakor, tex: cookies
  • Kolafyllning
  • 4 dl söt, kondenserad mjölk*
  • 75 g smör eller margarin
  • ½ dl finkornigt strösocker
  • Chokladfyllning
  • 200 g hackad mörk choklad
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 msk finkornigt strösocker
  • 40 g smör
  • Garnering (kan uteslutas)
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Chokladbitar
  • Instruktioner

    1. Smält matfett och florsocker i en kastrull. Blanda i de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Ställ kallt.
    2. Kolafyllning: blanda samman mjölk, margarin och strösocker och koka tills den tjocknat, ca 6 minuter. Kyl krämen något innan den hälls i skalet. Ställ tillbaka formen i kylskåp.
    3. Chokladfyllning: blanda choklad, vispgrädde, strösocker och smör i en kastrull och smält på svag värme. Låt svalna något innan smeten hälls i formen. Ställ i kylskåp tills den skall serveras.
    4. Inför serveringen kan tårtan garneras med vispad grädde och chokladbitar.
    5. * Kondenserad mjölk: 1 l mjölk och 150 g råsocker kokas i en låg, vid kastrull, gärna med teflonbeläggning, tills det återstår 4 dl. Tar ca 30 minuter. Mjölken är då ljusbrun, tjock och eventuellt grynig.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (1)

    lenasj65 15 mars 2010

    Jisses vilken smarrig tårta! Ska ha gäster o ville göra den på prov först. Det blir garanterat den på festen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben