Kolarutor med choklad och frasig havrebotten

Serverar: 35 portioner

Supergoda godisbitar i tre skikt. Har du tagit en kolaruta kan du inte låta bli att ta en till.

Ingredienser

  • Kolafyllning
  • 50 g smör
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1½ dl vispgrädde
  • Botten
  • 75 g smält smör
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • ½ tsk bakpulver
  • Garnering
  • 175 g smält mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda tills kolan blivit lagom seg, ca 20-30 minuter.
    3. Hur lång tid det tar beror på storleken på grytan och värmen på spisen. Gör kulprovet så vet du om kolan är klar: Häll lite smet i ett glas med kallt vatten och om smeten går att forma till en kula så är den klar.
    4. Blanda alla ingredienser till botten i en bunke och rör om till en smulig deg. Platta ut degen i en form, ca 20x20 cm eller ca 15x24 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakan kallna.
    5. Häll kolasmeten på bottnen. Låt kakan stå en stund i kylskåpet för att stelna lite. Bred ut den smälta mörka chokladen över kolan. Ställ formen en stund till i kylskåpet tills chokladen stelnat. Skär kakan i små bitar med en vass kniv.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben