Kasta inte skalen! De blir en ypperlig fond till
fisksoppor och liknande
Ingredienser
1 kg kräftskal
2 morötter
1 gul lök
½ purjolök
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 ½ dl torrt vitt vin
Kallt vatten
Instruktioner
Rosta kräftskalen i ugnen i 200 grader i en halvtimme.
Gör i ordning grönsakerna under tiden. Skala morötter och lök, hacka fint. Skölj och strimla purjon.
Hetta upp olja i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och fräs dem lätt. Häll i kräftskalen, tomatpuré, peppar och lagerblad.
Slå på det vita vinet och fyll på så pass mycket vatten att det täcker.
Koka upp och låt koka i 20 minuter. Skumma ytan emellanåt.
Sila fonden, koka upp på nytt.
Nu är den klar att användas eller frysas in.
Utmärkt recept att använda sig av efter kräftkalaset. Fonden blev så god och kraftig. Vispa i lite matlagningsgrädde och den blir en god soppa. Suveränt, högsta betyg.
Utmärkt recept att använda sig av efter kräftkalaset. Fonden blev så god och kraftig. Vispa i lite matlagningsgrädde och den blir en god soppa. Suveränt, högsta betyg.