Kräftfond

Kasta inte skalen! De blir en ypperlig fond till fisksoppor och liknande

Ingredienser

  • 1 kg kräftskal
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 ½ dl torrt vitt vin
  • Kallt vatten
  • Instruktioner

    1. Rosta kräftskalen i ugnen i 200 grader i en halvtimme. Gör i ordning grönsakerna under tiden. Skala morötter och lök, hacka fint. Skölj och strimla purjon.
    2. Hetta upp olja i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och fräs dem lätt. Häll i kräftskalen, tomatpuré, peppar och lagerblad. Slå på det vita vinet och fyll på så pass mycket vatten att det täcker. Koka upp och låt koka i 20 minuter. Skumma ytan emellanåt.
    3. Sila fonden, koka upp på nytt. Nu är den klar att användas eller frysas in.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    pennypenny 15 februari 2010

    Utmärkt recept att använda sig av efter kräftkalaset. Fonden blev så god och kraftig. Vispa i lite matlagningsgrädde och den blir en god soppa. Suveränt, högsta betyg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben