Krämig blåbärspaj med rosmarin

Serverar: 8 portioner

Smakrika, krämiga pajer med knaprig botten och en läcker touch av rosmarin.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 165 g smör, smält
  • Fyllning
  • 150 g blåbär, frysta eller färska
  • 3/4 tsk rosmarin, färsk
  • 1½ dl créme fraiche
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Rosmarin, färsk
  • Servering
  • Créme fraiche eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader.
    2. Blanda de torra ingredienserna med smöret i en bunke. Tryck ut degen i 8 små pajformar, ca 10 cm i diameter, även upp mot kanterna.
    3. Förgrädda skalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna helt på galler. Om pajformarna har löstagbar botten, skydda med ugnsfolie under pajformarna när du gräddar dem ifall de läcker smör.
    4. Om blåbären är frysta, låt dem tina och rinna av i ett durkslag eller finmaskig sil. Finhacka rosmarinen och rör ihop den med créme fraiche, socker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner blåbären.
    5. Fördela fyllningen i formarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter. När fyllningen bubblar och är riktigt het och skalet fått en gyllene färg är pajerna klara. Låt dem svalna helt på galler och ställ sedan in dem i kylen.
    6. Strö hackat rosmarin över pajerna vid servering och servera gärna med en klick créme fraiche eller vispad grädde.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 10 min
    8
    8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben