Krämig passionsfruktpaj under knäckigt täcke
Ett måste för alla er som gillar paj och crème brulé, bakas med fördel dagen före srvering.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 msk råsocker
125 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Fyllning
1 vaniljstång
3 dl grädde
1 dl råsocker
3 ägg
5 passionsfrukter
4 msk råsocker
Instruktioner
- Hacka samman mjöl,socker och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg. tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen och låt vila minst 1 timme i kyl. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, grädde och socker och ägg. Halvera och gröp ur passionsfrukten, Passera genom sil. Mät upp ca 4 msk saft och blanda ner i smeten.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan har stannat, ca 25 minuter. Prova genom att försiktigt skaka på formen, fyllningen skall ha stannat i kanterna, men fortfarande vara lite lös i mitten. Låt pajen kallna och förvara den i kyl.
Vid servering, strö råsockret i ett jämnt lager över pajen. Bränn sockret med en brännare så att det blir ett knäckigt täcke. Eller sätt in pajen högt upp i ugnen under grillelementet med ugnsluckan lite på glänt. Se till att pajen inte bränns.
- Servera med glass eller grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)