Helstekt lax med knaprigt täcke

Serverar: 8 portioner

Tid: 5 timmar

Mycket uppskattad lax och är omtyckt av såväl barn som vuxna.

Ingredienser

  • 1 lax på ca 2kg efter rensning och filéeing
  • 50 g smör
  • 2 knippen dill
  • Marinad
  • 1 1/2 msk salt och vitpeppar (tillsammans)
  • 1 msk socker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olja
  • Panering
  • 75-100 g smör
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 dl hackad dill och gräslök
  • 3-4 dl smulat torrt franskbröd
  • Instruktioner

    Filéea laxen och ta av skinnet. Smöra ett ugnssäkert fat med smörer och täck med mycket grovt hackad dill både stjälkar och "blad". Blanda ihop salt, vitpeppar, socker, citronsaften och oljan till marinaden. Pensla laxen runt om och lägg laxfiléerna på varandra i det ugnssäkra fatet. Täck med a.folié och låt stå 2-4 timmar. Sätt in laxen med foliet på i 200 grader i 30min. Smält under tiden smöret till paneringen. Tillsätt paprikapulvret, dillen och gräslöken. Smula i det vita brödet utan kanterna, blanda ihop. Tag ut laxen efter 30min och täck fisken med det saftiga brödblandningen, in i ugnen igen i 15-20min så att täcket får fin färg och laxen är genomstekt.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    romarillo 24 december 2008

    Låter gott

    siggemums 14 februari 2010

    Det här receptet skulle jag lägga in själv nu och då jag såg att det redan var inlagt. Tack! Det här är en riktig höjdare och vi har haft det på många fester. Det här gör vi gärna även när familjen vill äta något riktigt gott. Jag serverar en kall romsås till gjord på turkisk yougurt, kokt potatis och en fräch sallad..

    mrex3m 22 november 2010

    Snygg tallrik... :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben