Kransekager

Serverar: 18 portioner

Dessa mandelkakor serveras på nästan alla danska bröllop, antingen som runda ringar eller sammanbakade likt torn. Oavsett form så är de alltid goda.

Ingredienser

  • 250 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • Kristyr
  • 2 dl florsocker
  • ½ äggvita
  • 2 droppar ättikssprit
  • Tillbehör
  • Smörgåspapper
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt på rivjärn eller på matberedarens grova rivskiva.
    2. Rör mandelmassan smidig. Vispa äggvitan till lätt skum.
    3. Blanda äggvitan och mandelmassan i en kastrull. Värm blandningen på svag värme under omrörning tills smeten tjocknar något. Låt den kallna.
    4. Forma smeten till små, tjocka längder, ca 7 cm långa. Nyp samman dem på ovansidan så att de blir toppiga. Lägg sedan kakorna på en bakpappersklädd plåt.
    5. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 10 minuter. De ska få lite färg, men fortfarande vara mjuka inuti. Låt dem kallna.
    6. Gör kristyren. Sikta ev florsocker. Rör samman det med äggvitan till en tjock, slät massa. Tillsätt ättikan.
    7. Fyll en pappersstrut med kristyren. Klipp ett håll i spetsen. Spritsa girlandmönster över kakorna. Låt kristyren stelna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    humlan64 24 juni 2010

    Vaddå danska.... kransekaker /kager .... I Norge serveras det i olika fylken vid både Nationaldagen och andra festligare tillfällen.... och då är det norska flaggan som sitter i "kakan".... en gammal norsk tradition.... Och jag vet då mina barns hela pappas släkt är norsk.....ända från Oslo till Trondheim / Tröndelag

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben