Kryddoftande äppelkaka

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Receptet är hämtad från Gordon Ramsays frisk aptit med lite tillägg från min sida

Ingredienser

  • 1 kg äpple (stora matäpplen)
  • 3/4 dl strösocker (50g)
  • 30 g smör (plus lite extra att smörja formen med)
  • 2 äpplen ( mogna dessertäpplen)
  • Saften av 1 pressad citron
  • 3 3/4 dl (225g) grahamsmjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk fin salt
  • 2 dl (175g) farinsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk malen kryddnejlika
  • ½ tsk muskotnöt
  • 2- 3 droppar rosenvatten
  • 1 stort ägg lätt vispat
  • ½ dl mild olivolja
  • 2msk aprikosmarmelad till pensling
  • Instruktioner

    1. Skala, kärna ur och skiva mat äpplena.Lägg dem i en stor stekpanna tillsammans med strösocker och smör.Stek på stark värme i ca 10-15 minuter tills äpplerna har mjuknat till ett mos och all vätska har kokat in.Lägg över moset i en skål och låt det svalna helt.. Det bör bli cirka 475 g mos.
    2. Värm ugnen till 185 grader c (varmluftsugn 170 grader c) Smörj en 26 cm vid kakform med löstagbar botten.Skala och kärna ur och skiva dessertäpplerna fint med hjälp av en vass kniv.lägg dem i en stor skål och häll över det mesta av den pressade citronsaften och en skvätt vatten.Ställ åt sidan.
    3. Blanda: grahamsmjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, farinsocker, och de malda kryddorna i en stor bunke. Gör en grop i mitten och häll i ned det uppvispade ägget, olivolja och äppelmoset. Vänd försiktig ned de torra ingredienserna i vätskan tills allt är blandat.
    4. Häl över smeten i den smorda kakformen och jämna till den med en stekspade. Grädda i 30 minuter tills kakan börjar kännas fast i mitten.Ta ut kakan ur ugnen och bred hastigt ut de förberedda äppelskivorna i cirklar på kakan. Lämna en bit av kanten fri. Pensla äppelskivorna med lite cironsaft som är kvar och ställ tillbaka i ugnen i 30-3 minuter. Prova med en provsticka i mitten av kaka att den är färdiggräddad.
    5. Låt kakan svalna.
    6. Öppna sedan formen och ställ kakan på ugnsgaller. Rör ut aprikosmarmeladen med 1-2 msk varmt vatten och några droppar rosenvatten pensla äppel skivorna med den.
    7. Servera kakan varm.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (1)

    Aems 8 maj 2009

    Vad spännande recept. Ska prova detta så snart som möjligt. Tack

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben