Kyckling, korv och räkjambalaya

Serverar: 6-8 portioner

Så jäkla god denna rätt blev! Gillar du kryddstark och smakrik mat, laga den!

Ingredienser

  • 2 kg kycklinglår med skinn
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 1 nypa Cayennepeppar
  • Olivolja
  • 400 g rökt chorizo
  • 2 små grovt hackade gula lökar
  • 1 grovt hackad röd paprika
  • 1 grovt hackad gul paprika
  • 4 grovt hackade selleristjälkar
  • 4 lagerblad
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 6 skivade vitlöksklyftor
  • 2 färska fint hackade röda chilifrukter
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 - 2 l kycklingbuljong
  • 7 dl långkornigt ris
  • 500 g skalade räkor
  • 1 kruka färsk persilja
  • Instruktioner

    1. Ta bort skinnet på chorizon, skär i 1 cm tjocka bitar. Krydda kycklingen med salt, peppar och en nypa cayenne. Sätt en stor traktörpanna eller gryta på medelvärme, slå i rejält med olivolja och bryn kycklingen och korvskivorna runt om i cirka 5 minuter. Tillsätt lök, paprika, selleri, lagerblad, timjan och en nypa salt och peppar. Rör om och stek på medelvärme i 10 - 12 minuter, fortsätt röra då och då. Det är viktigt att ha koll på värmen, du vill inte ha så låg värme att det inte blir någon fart, men heller inte så hög att bitar fastnar och bränns vid. Det du söker är en stadig, stabil värme. Jag hade på grad sex av nio.
    2. Tillsätt vitlök och chili när grönsakerna mjuknat och rör om lite grand. Rör ner de krossade tomaterna och buljongen. Låt koka upp, sänk sedan värmen, sätt på locket och småkoka i 30 minuter. Kycklingbitarna ska vara så möra att köttet går lätt att dra loss från benen. Bena ur kycklingen om du vill, eller låt bitarna vara som de är. Tillsätt riset. Rör om ordentligt och sätt på locket. Fortsätt röra om med några minuters mellanrum. Mer buljong kan behöva tillsättas så det blir såsigt och smaskigt. Koka tills riset är helt färdigt, cirka 15 minuter. Rör ner räkorna i 30 sekunder och till sist rör ner persiljan.
    3. Till servering:
    4. Ett gott bröd att suga upp såsen med.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben