Kycklinggratäng med purjolök champinjoner och paprika
Blev bjuden på en oxfilérätt som jag blev väldigt förtjust i, men tyckte att oxfilé var dyrt i längden och provade därför med kycklig i stället.
Ingredienser
5-6 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 stor purjolök
1 burk skivade champinjoner (290 g)
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl riven ost
½ dl salta jordnötter
50 g smör
Salt
Svartpeppar
Chili grillkrydda
Instruktioner
- Kycklingfiléerna gnides in med lite citronsaft och kryddas med salt och svartpeppar. Bryn kycklingfiléerna i lite smör på bägge sidorna.
- Lägg de brynta filérna i en smord ugnsfast form späd med lite vatten och sätt in formen i ugnen i 25 minuter.
- Vänd filéerna efter 15 minuter täck om det behövs med ugnsfolie så att de inte bränns. Ta ut kycklingfiléerna från ugnen och låt stå och svalna.
- Under tiden kycklingen svalnar:
Tvätta, skiva och hacka paprikan i grova bitar.
Skiva purjolöken.
- Bryn smöret i en stekgryta.
Häll i de skivade champinjonerna och bryn dessa 5 minuter. Häll därefter i paprikabitarna och purjolöken som får brynas tillsammans med champinjonerna i cirka 5-6 minuter. Häll vispgrädden i grytan.
- Rör om och låt grönsaksblandningen och grädden och låt koka sakta i cika 10 minuter.
Häll därefter i en redning gjord på 3 msk vetemjöl och 2 dl mjölk, krydda efter smak med salt, svartpeppar och chili grillkryddan och låt alltsammans puttra ytterligare 3 minuter.
- Skiva de stekta kycklingfiléerna i 1 cm tjocka skivor.
Lägg de skivade filéerna i botten av en stor smord ugnsfast form.
Häll grönsaksblandningen över kycklingfiléerna.
Strö över gratängosten och de salta jordnötterna.
- Ställ in i ugnen 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills osten fått fin färg.
- Servera kokt potatis eller kokt ris till denna rätt och bjud en valfri god grönsallad till.
Dryck: Vin, öl eller vatten.
Smaklig spis!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Gott i gott gott. Använde färska champinjoner och inte så mycket chilisås, jordnötterna uteslöt jag helt. Tack för ett toppenrecept.