Linfröbaguetter

Serverar: 4 portioner

Det här matiga och nyttiga brödet är perfekt att ta med till arbetet eller på utflykten. Fyll det gärna med krispiga salladsblad och en god räkröra. (se annat recept för räkröran)

Ingredienser

  • 7 dl vatten
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl korngryn
  • 1 dl rågkross
  • ½ pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 8 - 9 dl vetemjöl + 2 dl till utbakningen
  • Instruktioner

    1. Koka upp 3 dl vatten. Blanda linfrön, korngryn och rågkross i en bunke. Slå över det kokande vattnet och låt det svalna till 37 grader, ca 15 minuter.
    2. Värm 4 dl vatten till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt salt, resten av vattnet och linfrömassan. Rör ner grahams- och vetemjölet till en lös deg. Låt jäsa en timma.
    3. Stjälp upp den lite kletiga degen på ett väl mjölat bakbord. Platta ut degen till en rektangel, ca 30x20 cm, knåda inte. Strö mjöl över ytan och skär degen i längder.
    4. Vrid längderna till baguetter och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 275 grader.
    5. Lägg baguetterna två och två på bakpappersklädda eller smorda plåtar. Grädda 15-20 minuter i ugnens nedre del. Låt kallna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lill-lindqvist 9 mars 2008

    Mina favoritbagetter -goda att äta, lätta att baka och räkröran till = fullträff

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben