Lucias kaka

Serverar: 12 portioner

Efter lussefirandet är Lucia och hennes tärnor väl värda något gott till chokladen eller kaffet. Vad passar då bättre än denna vackert gula och saftiga saffranskaka?

Ingredienser

  • 0,5 pkt (25 g) jäst
  • 75–100 g smör eller margarin
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • 1 msk konjak
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 dl sötmandel
  • 50 g smör eller margarin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Hackad sötmandel
  • Instruktioner

    1. Smörj en kransform, ca 24 cm i diameter. Smula jästen i en bunke.
    2. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
    3. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, saffran som lösts i konjaken och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
    4. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kanter.
    5. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
    6. Fyllning: Riv mandelmassan och hacka mandeln grovt. Blanda samman allt med matfettet.
    7. Tag upp degen på mjölat bord. Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 30x45 cm.
    8. Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop degen från långsidan.
    9. Skär degrullen i ca 12 bitar, ca 4 cm breda. Lägg dem glest i bakformen.
    10. Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 min.
    11. Sätt ugnen på 200°C.
    12. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på hackad mandel.
    13. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 35 min.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben