Lyxig äppelpaj

Delikat kan man säga utan att överdriva!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 dl rödvinbärsgelé
  • 2 dl vaniljkräm
  • 3-4 äpplen
  • Toscatäcke
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk standardmjölk
  • 2 dl mandelspån
  • Vaniljsås eller glass till servering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda kylskåpskallt smör och mjöl till smulor i en matberedare eller på bakbord. Tillsätt så mycket kallt vatten att massan går ihop till en deg. Låt den ligga kallt i minst 30 minuter.
    3. Tryck ut pajdegen i en form, ca 28 cm i diameter och förgrädda på nedersta falsen i ugnen cirka 15 minuter.
    4. Bred ut gelén i det gräddade pajskalet och vaniljkrämen (t.ex. gjord på pulver) ovanpå. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor som fördelas över krämen.
    5. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen cirka 25 minuter.
    6. Servera äppelpajen ljummen med vaniljsås eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben