Lyxig äppelpaj med vaniljkesella

Serverar: 4 portioner

mmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!

Ingredienser

  • Ca 3 sötsyrliga äpplen (ex. Ingrid Marie)
  • 250 g smördeg
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör (rumstempererat)
  • Socker
  • Vaniljkesella
  • 2½ dl kesella
  • 3 msk ljust muscovadosocker
  • Skalrasp från ½ citron
  • 1 vaniljstång
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Tryck ut smördegen i en form med löstagbar botten (24 cm i diameter). Lägg över aluminiumfolie och fyll i några hekto ärter eller bakkulor. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
    3. Ta ut formen och lyft upp folien med ärterna. Skär loss de upphöjda kanterna från smördegen.
    4. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret. Tryck ut massan över smördegen i formen.
    5. Skala äpplena, rensa kärnhuset och skär i klyftor. Tryck ner dem i massan och sockra lätt. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills den fått fin färg.
    6. Skär en skåra längs med vaniljstången. Vik ut kanterna och skrapa ur fröna med en liten sked. Spara fröna till senare. Rör ihop kesella, muscovadosocker, citronrasp och fröna från vaniljstången i en skål. Låt stå kallt i 30 minuter.
    7. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna.
    8. Servera äppelpajen ljummen med den kalla vaniljkesellan.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Makedonka 19 september 2013

    bakkulor vad är det och var köper man det? Menar du vanliga gröna ärter? Vill gärna prova detta recept. tack

    Sork 25 september 2014

    Wow vilken höjdare. Farligt gott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben