Lyxig potatisgratäng med västerbottensost

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 50 minuter

Denna lättgjorda potatisgratäng går inte av för hackor. Fantastiskt god och matig, trots ringa ingredienser. Passar till alla kötträtter, kanske företrädesvis vilt och får.

Ingredienser

  • 2 kg potatis, gärna en sort som ej är så vattnig
  • Purjolök
  • 8 dl vispgrädde, ca
  • Västerbottensost
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär i skivor i matberedaren. Sätt ugnen på ca 220 grader.
    2. Hacka purjolöken. Häll lite grädde på botten i en form.
    3. Lägg ett lager potatis i formen. Salta lite över potatisen. Strö över purjolök. Riv skivor av västerbottensosten med en osthyvel och täck lagret. Häll över av grädden. Upprepa tills dess att formen är lagom full. Sista lagret ska vara potatis och grädde.
    4. Grädda i 50 minuter, ibland mer. Tiden kan variera lite beroende på potatis. Jag brukar stänga av ugnen och låta den stå i eftervärme 10-15 minuter, då blir den sådär tung och god. Snåla inte med grädden! Om gratängen fort får färg, sätt en plåt över eller lägg på folie.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    freddie76 9 oktober 2012

    Hur mycket ost ska det vara då. Lagade den för ett tag sen och måste säga att den var riktigt god. Tror det gick åt ett halvt kilo västerbottensost.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben