Lyxig smörgåstårta

Serverar: 8 portioner

Jag har alltid varit svag för smörgåstårta ända sedan första gången jag åt en bit. Man kan naturligtvis variera fyllningarna i det oändliga. T.ex. om man är vegan eller alergisk kan man utesluta dessa produkter och fylla tårtan med det man vill ha. Principen är den samma. Mums!

Ingredienser

  • 3 bottnar (rektangulära)
  • Smör eller bordsmargarin
  • Fyllning 1
  • 125 g crabmixpinnar
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl lättmajonnäs
  • ½ burk röd stenbitsrom, ca 25 g (spara resten till garnering)
  • 2 msk klippt dill
  • Fyllning 2
  • Ca 100 g kallrökt lax
  • 100 g krämig dessertost, t ex Cantadou med lök
  • 2-3 msk crème fraiche
  • Garnering
  • 3-4 msk lättmajonnäs
  • 500-600 g oskalade räkor
  • Ca 150 g tunt skivad kallrökt lax
  • 1 burk stenbitsrom
  • Ca ½ krusigt salladshuvud
  • Ca 10 cm färsk gurka
  • ½ citron
  • Dillkvistar
  • Ev. ostskivor av cheddar eller annan god ost
  • Instruktioner

    1. Kantskär smörgåstårtebottnarna och smöra brödet så att tårtan inte blir för blöt.
    2. Gör iordning fyllningarna. Lägg ut botten och bred på ett tjockt lager av fyllning 1.
    3. Täck med nästa lager bröd och bred på fyllning 2. Avsluta med det sista brödet.
    4. Här kan man frysa in tårtan om man vill. Även stenbitsromen kan frysas. Svep in tårtan i aluminiumfolie och ta fram när det är dags att garnera.
    5. Lägg de fyllda bottnarna på ett serveringsfat. Bred ett tunt lager majonnäs runtom och ovanpå.
    6. Skala räkorna och klä kanterna med ostskivor. Lägg sedan på salladsblad från mitten med den krusade kanten utåt.
    7. Rulla ihop laxskivorna och varva dem med ”snurrade” gurk- och citronskivor längs kanten.
    8. Lägg de skalade räkorna i ett berg i mitten. Dekorera laxsnurrorna med stenbitsromen och räkorna med dillkvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben