Lyxig torskgratäng med kräftstjärtar

Serverar: 4 portioner

Jättegod fiskrätt som uppskattas av både barn och vuxna.

Ingredienser

  • 800 g torskfilé
  • Salt
  • Peppar
  • ½ dl vatten
  • 3/4 dl vitt vin
  • 3 msk hummerfond
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk tomatpurè
  • ½ dl hackad dill
  • 1 burk kräftstjärtar i lag
  • Grovt hackad dill
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en eldfast form. Vik ihop torskfiléerna till portionsbitar och lägg ned dem i formen. Salta och peppra.
    2. Vispa ihop vatten, vin och fond i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, grädde och sist tomatpuré. Låt såsen småkoka i ca 10 minuter. Red gärna om den är för tunn. Tillsätt dillen.
    3. Låt kräftstjärtarna rinna av, fördela dem jämnt över fisken och häll till sist över såsen.
    4. Gratinera i ugnen ca 20 minuter eller till fisken är klar. Strö över lite grovt hackad dill.
    5. Servera med pressad potatis och lättkokt grön sparris.

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    ciaobella 15 februari 2011

    Kanon god torsk! Bjöd på denna hemma och den fick mer än godkänt! Familjen gillar inte torsk mest jag men denna gick hem alla gånger och kommer därför serveras fler gånger hemma hos oss :)

    thelastnight 14 juni 2012

    Kan man byta ut hummerfonden till något annat? Är tyvärr allergisk mot det

    bitten56 27 oktober 2012

    Tack för detta recept ! Det var himelskt gott.Tog dock mer grädde och creme fraiche för att få mer sås. En klar 5 : a från oss.

    farmoringer 13 februari 2013

    Tack för ett gott recept. I mitt tycke behövde såsen verkligen redas, så det gjorde jag. Fisken släpper ju massa vatten dessutom. Så en tjock sås hade jag på. Men gott.../ Inger

    MillanAnd 19 juni 2013

    Handlade till denna rätt men eftersom sparris och potatis inte stos med på ingredienser så glömde jag dessa :-( lite synd

    Neta52 6 oktober 2015

    Enkelt att tillaga och jättegott att äta, så jag ger receptet en femma.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben