Maffig chokladtårta

Om du gillade 'Kladdig chokladtårta med vitchoklad' kommer du älska denna tårta

Ingredienser

  • Botten
  • 5 dl mjöl
  • 1 ½ dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat (bakpulver funkar lika bra med dubbla då, alltså 4 tsk)
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g smör
  • 2 ½ dl brunt socker
  • 2 dl socker
  • 4 stora ägg, rumstempererade i 30 min
  • 60 g mörk choklad, smält
  • 1 1/2 vanilj extrakt (pulver funkar i andra hand)
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl vatten
  • Vitchoklad mousse
  • ½ dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 st äggvitor
  • 150 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 blodgrapefrukt, 2 msk pressad saft
  • Dekoration
  • Vit marsipan
  • Ex blommor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa 2 runda former (24 cm dia.). Lägg åt sidan.
    2. Sila ihop mjöl kakao, bikarbonat och salt i en skål (varför sila kanske du undrar? det är för att skapa en luftigare botten som inte blir torr).
    3. Blanda gräddfil och vatten i en liten skål. Vispa smör och båda det bruna och vanilga sockret lätt och fluffigt (ca 4 min). Vispa i ett ägg i taget (vänta tills ägget blandats i väl innan nästa tillsätts). Tillsätt choklad och vanilj, vispa endast tills de blandats i väl.
    4. Sänk hastigheten till lägsta på vispen och häll i de torra ingredienserna i tre omgångar, häll i gräddfilen mellan omgångarna (så det blir varannan).
    5. Häll smeten jämnt i formarna och stoppa in i ugnen i 30-35 min, tills tandpetaren kommer ut torr. (Om formarna ej får plats tillsammans i ugnen så är det ingen fara att ena formen väntar ute).
    6. Vitchoklad mousse : Koka ihop 1/2 dl vatten och 1 1/2 dl socker 1–2 min till en simmig sockerlag. Vispa 1 dl socker med 1 dl äggvita över vattenbad. Vispa ner sockerlagen i en fin stråle i marängsmeten. Fortsätt vispa en kort stund.
    7. Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner chokladen i den ljumma marängsmeten. Vispa grädden och vänd ner grapefruktjuice i grädden. Rör ner grädden i marängsmeten.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    ida_of_sweden 29 januari 2010

    Låter mycket mycket gott, vill gärna prova att göra den här. Men hur mycket vanilj extrakt ska det vara i? Det står bara 1½... 1½ vad? //Ida

    Vicivacu 20 augusti 2010

    Jag undrar samma sak som Ida. Jag ska försöka med vaniljsocker, hur mycket ska det vara?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben