Mandelkaka med kolaglasyr

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme

Mumsigt

Ingredienser

  • Kaka
  • 175 g sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Kolasmet
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 2.5 dl vispgrädde
  • mjölkchoklad eller kakao
  • Instruktioner

    1. Mal sötmandeln. Vispa äggvitorna hårt. Blanda i sockret, lite i taget under kraftig vispning (som när man gör marängsmet). Vänd ner den malda mandeln försiktigt. Bred ut smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna. Stjälp upp på ett fat.
    2. Blanda grädde socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt skåkoka tills smeten tjocknat, ca 20-30 minuter. Gör eventuellt ett vattenprov (droppa några droppar av kolasmeten i ett glas kallt vatten, känn om kolan är lagom seg). Sikta i vaniljsockret och rör om. Låt svalna något och häll därefter över kakan.
    3. Bred över vispad grädde och garnera med hackad choklad eller siktat kakao.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben