Små spröda mandelkakor skäms aldrig för sig när de ligger och väntar på kakbordet.
Ingredienser
50 g mandel
25 g mörk blockchoklad
2 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
½ dl socker
½ msk rom, konjak eller grädde
Pensling
Äggula
½ dl hackad mandel
Instruktioner
Mal mandeln och blockchokladen i en mandelkvarn.
Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare eller för hand i en bunke.
Tillsätt mandel, blockchoklad, socker och vätska. Arbeta ihop allt till en smidig, fast deg. Låt den ligga i kylskåpet ca 1 timme.
Kavla ut degen ca 3 mm tjock.
Ta med mått ut runda eller ovala kakor, ca 5 cm i diameter.
Pensla dem med söndervispad äggula och vänd dem i hackad mandel.
Lägg kakorna på smorda plåtar eller på bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200º, 6-8 min. I varmluftsugn i 175º, ca 8 min. Lyft dem och känn att de är färdiggräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvara dem i en burk. De kan frysas. Hållbarhet ca 3 mån.