Maräng- och mandelkakor

Serverar: 35 portioner

De här kakorna kräver lite pyssel. Knaprig mördegsbotten med seg mandelmaräng, kanongott!

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g sötmandel
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett, mjöl och socker, för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
    2. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Kavla ut degen till en platta, ca ½ cm tjock. Ta ut runda kakor med ett mått eller ett litet glas, ca 4 cm i diameter.
    4. Gör marängen. Vispa äggvitor och socker till en tjock och vit smet i en skål över en kastrull med sjudande vatten, ca 5 minuter. Använd helst elvisp. När marängsmet ska sjudas blir den fast och stadig. Vattnet som marängen sjuds över får inte bli för varmt, d.v.s. över 80 grader. Då kan smeten börja stelna och marängerna bli torra.
    5. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat.
    6. Skålla och skala mandeln. Skär den i strimlor. Blanda ner mandelstrimlorna i marängsmeten.
    7. Lägg degkakorna på bakpappersklädda plåtar. Fördela marängsmeten ovanpå kakorna.
    8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem kallna på galler.
    9. Spara tid! För att slippa pysslet med de runda kakorna kan du breda marängsmeten direkt på den utkavlade degen och sedan skära ut kakor med en kniv.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben