Marängtoppad chokladtårta

Serverar: 10 portioner

Oemotståndlig chokladkaka toppad med seg nötchokladmaräng...

Ingredienser

  • 300 g mörk choklad
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl ljust råsocker
  • 6 ägg
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • Ev. 1 msk mörk rom
  • Maräng
  • 1 ½ dl nötkärnor
  • 100 g mörk choklad
  • 4 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk maizenamjöl
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    2. Bryt chokladen till kakan i bitar och smält över vattenbad. Rör matfett och socker poröst.
    3. Dela äggen i vitor och gulor. Rör ner gulorna en i taget i smeten och rör den varsamt slät mellan varje tillsats. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och ev. rom.
    4. Lägg äggvitorna i en absolut ren bunke. Vispa dem vita och styva med fettfri visp. Vänd ner den smälta chokladen i smeten tillsammans med ca 1/3 av vitorna. Rör smeten slät. Vänd sist ner den sparade äggvitan till en slät smet.
    5. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
    6. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills skalet börjar spricka och det knäpper i kärnorna. Ta av från värmen och låt svalna.
    7. Hacka chokladen grovt. Gnugga nötkärnorna mellan handflatorna så att allt löst skal försvinner.
    8. När kakan gräddats i 25 min vispas äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd sist ner choklad, nötkärnor och maizena med några luftiga tag.
    9. Ta ut kakan ur ugnen och bred över marängsmeten. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ytterligare 20-25 min. Låt kakan kallna i formen innan den lossas.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben