Marinerad kryddstek

Serverar: 4 portioner

En nutida variant av klassisk surstek. En surstek marineras i flera dygn i svagdricka och ättika, men i denna version är det vinäger och kryddor.

Ingredienser

  • Marinad
  • 3 gula lökar
  • 500 g soppgrönsaker
  • Salt
  • 2½ dl rödvinsvinäger
  • 5 kryddnejlikor
  • 10 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk senapskorn
  • 2 lagerblad
  • Kryddstek
  • Ca 1 kg fransyska
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olja
  • 200 g russin
  • 1½ dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk äpelgelé eller äppelmos
  • Instruktioner

    1. Skala lökarna till marinaden och skär dem i klyftor.
    2. Skala ansa och tärna soppgrönsakerna. Koka upp 7 dl vatten i en gryta tillsammans med lök, soppgrönsaker, 1 tsk salt, vinäger, kryddnejlikor, enbär, svartpepparkorn, senapskorn och lagerblad. Ta bort grytan från värmen och låt marinaden kallna.
    3. Lägg fransyskan i marinaden, täck över och marinera tre dygn i kylskåp. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Sila och spara marinaden. Ta vara på lök, purjolök och morötter från marinaden och lägg åt sidan.
    4. Skala och hacka löken till steken. Hetta upp oljan i en stor gryta, lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Lägg i köttet och bryn det på stark värme runt om. Sänk till medelvärme och tillsätt russin samt lök, purjolök och morötter från marinaden. Fräs hastigt.
    5. Häll på rött vin, 3½ dl silad marinad och 1 dl vatten. Tillsätt lagerblad och krydda med salt och peppar. Lägg på lock och sjud ca 1 timma och 30 minuter på svag värme. Ös steken då och då med skyn.
    6. Ta upp steken, slå in den i aluminiumfolie och håll den varm. Ta bort lagerbladen ur stekskyn. Vispa ner crème fraiche i grytan och hetta upp såsen. Smaka av med äppelgelé eller äppelmos.
    7. Skiva köttet och servera det med såsen och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben