Portionstarteletter är vackra, goda och praktiska att servera på middagsbjudningen. Varje gäst kan njuta av sin egen krämiga jordgubbsmoussedessert.
Ingredienser
200 g digestivekex
2 dl strösocker
150 g smält smör
4 gelatinblad, 7 g
500 g osötade frysta jordgubbar, tinade, avrunna
1 tsk rivet citronskal
1 dl apelsinjuice
1 msk färskpressad citronsaft
1 dl iskall vispgrädde
2 msk florsocker
6 msk vispad grädde till garnering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smula digestivekexen. Blanda kexsmulor, 1 dl strösocker och smör väl i en skål.
- Fördela blandningen i sex osmorda portionsformar, ca 10 cm i diameter. Pressa ner smuldegen och grädda cirka fem minuter tills de är gyllene. Låt svalna.
- Lägg gelatinet i blöt i ½ dl kallt vatten i en värmesäker skål i fem minuter. Ställ skålen i en kastrull med varmt vatten och låt gelatinet smälta under omrörning. Ta upp skålen ur det varma vattnet.
- Mosa jordgubbarna med resten av strösockret, citronskal, apelsinjuice och citronsaft. Rör ner gelatinet och kyl cirka 30 minuter, tills blandningen är nästan fast.
- Vispa 1 dl grädde med florsockret tills grädden är fast. Ta ut jordgubbsblandningen ur kylen och vispa med elvisp till en fluffig smet. Vänd ner den vispade grädden tills väl blandat och fyll pajformarna med moussen. Täck med plastfolie och kyl cirka två timmar tills moussen stelnat. Garnera med en klick vispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)