Matjesilltårta

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme

Festlig och god silltårta

Ingredienser

  • Botten
  • 250 gram kavring
  • 75 gram smör eller margarin
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 200 gram finhackade matjesfileer
  • 3 hårdkokta, finhackade ägg
  • 1 finhackad rödlök
  • 10 cm finhackad purjolök
  • 1 knippe finklippt gräslök
  • 1 skalat, tärnat äpple
  • ½ dl finhackad dill
  • 1 burk kesella
  • 2½ dl gräddfil
  • Garnering
  • 1 skivad matjesfile i snedställda skivor
  • 1 skivad rödlök
  • några gräslöksstrån
  • Instruktioner

    Finfördela kavringen, gärna i matberedare. Smält matfettet och blanda med brödsmulorna. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam, och tryck ut smulorna i formen till en platt botten. Låt stå kallt en stund. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Blanda resterande ingredienser till fyllningen. Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält bladen på svag värme. Tillsätt det smälta gelatinet och rör om väl. Fördela fyllningen på bottnen och platta till ytan så den blir jämn och fin. Låt tårtan stå kallt i minst 5 tim i kylen. Ta fram och garnera med matjesfile, rödlök och gräslök.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bjuranna 10 april 2009

    Mycket uppskattad. Svärmor ville till och med ha med sig en doggy-bag hem! Passar både till påsk, midsommar och på buffébordet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben