Matjesilltårta till jul eller midsommar

Serverar: 20 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Denna festliga matjesilltårta kan du göra någon dag i förväg och garnerar den först när gästerna är i antågande. Den räcker till många och gör alltid succé hos oss.

Ingredienser

  • 500 g kavring
  • 175 g smör
  • 400 g matjesill
  • Sillspadet, hälften
  • 1 stor gul lök eller 2 små
  • 5 dl gräddfil
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 dl A-fil eller naturell yoghurt
  • 1 knippe gräslök
  • ½ knippe dill
  • 4 ägg
  • 1 liten burk röd rom 75 g
  • 1 dl vatten
  • 9 tsk gelatinpulver
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Bryt kavringen i bitar och kör i matberedare till smulor. Smält smöret och tillsätt och kör lite till.
    2. Täck en långpanna eller 2 runda kakformar ca 23 cm med plastfolie.
    3. Fördela blandningen i formen/formarna och tryck till lite.
    4. Hacka lök, matjesill, dill och gräslök. Blanda med crème fraiche, gräddfil och yoghurt. Koka äggen, hacka dem och blanda ner i smeten.
    5. Smaksätt med svartpeppar och hälften av sillspadet eller efter smak.
    6. Värm vattnet och vispa ner gelatinet så det smälter.
    7. Vispa ner blandningen i smeten samt tillsätt sist den röda rommen.
    8. Fördela smeten i formen eller formarna samt vik över plasten.
    9. Kyl ner i minst 3 timmar. Sväng tårtan upp och ner på en tallrik och dra bort plasten. Sväng igen och garnera efter smak.
    10. Gästerna kan komma.

    Liknande recept

    3.8
    1 h
    10-12
    1

    Kommentarer (1)

    mat_tina 2 oktober 2010

    Mycket bra recept lyckades med gelantinpulvret vilket brukar vara svårt. Mycket god oxå.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben