Julens pakettårta

Serverar: 15 portioner

Tid: 2 timmar

En hållbar tårta som kan avnjutas i flera dagar. Bottnen består av en god kryddkaka, fylld med lingonsylt. På bilden har jag gjort en avlång, men den går att göra fyrkantig eller i andra former.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g margarin eller smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl glögg
  • 1½ tsk malen ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk malen kanel
  • 2.75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 1½ dl lingonsylt
  • Rivet skal och saft av ½ apelsin
  • Garnering
  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl florsocker
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • 1 äggula
  • 250 g mandelmassa
  • Drygt 3 dl florsocker (200 g)
  • (1 äggvita)
  • (3-4 msk rom)
  • Röd och grön hushållsfärg
  • 50-76 g vit blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Smällt matfettet och låt det svalna.
    2. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt glögg, matfett, ingefära, nejlikor och mjöl blandat med bakpulver.
    3. Häll smeten i en smord och bröad fyrkantig form eller dylikt, ca 1½ liter.
    4. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 C, 45-50 minuter.
    5. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar. Lägg lingonsylt smaksatt med apelsinskal och -saft som fyllning.
    6. Rör matfett, florsocker, apelsinskal och äggula till en smidig smörkräm. Bred den runtom kanterna och ovanpå bottnen.
    7. Riv mandelmassan. Arbeta den med florsocker och lite äggvita till marsipan. Smaksätt ev. med några msk rom.
    8. Kavla ut drygt 2/3 av den mellan dubbla lager plastfolie till en platta som täcker tårtbottnen helt. Tryck till lätt när den läggs på bottnen.
    9. Färga den resterande marsipanen rosa och grön. Gör "snören" av den.
    10. Smält den vita chokladen i en skål i varmt vattenbad. Pensla hörnen på marsipanen.
    11. Förvara tårtan svalt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben