En hållbar tårta som kan avnjutas i flera dagar. Bottnen består av en god kryddkaka, fylld med lingonsylt. På bilden har jag gjort en avlång, men den går att göra fyrkantig eller i andra former.
Ingredienser
Botten
100 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl glögg
1½ tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen kanel
2.75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
1½ dl lingonsylt
Rivet skal och saft av ½ apelsin
Garnering
75 g margarin eller smör
1 dl florsocker
Rivet skal av ½ apelsin
1 äggula
250 g mandelmassa
Drygt 3 dl florsocker (200 g)
(1 äggvita)
(3-4 msk rom)
Röd och grön hushållsfärg
50-76 g vit blockchoklad
Instruktioner
- Smällt matfettet och låt det svalna.
- Rör ägg och socker pösigt.
Tillsätt glögg, matfett, ingefära, nejlikor och mjöl blandat med bakpulver.
- Häll smeten i en smord och bröad fyrkantig form eller dylikt, ca 1½ liter.
- Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 C, 45-50 minuter.
- Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar. Lägg lingonsylt smaksatt med apelsinskal och -saft som fyllning.
- Rör matfett, florsocker, apelsinskal och äggula till en smidig smörkräm. Bred den runtom kanterna och ovanpå bottnen.
- Riv mandelmassan. Arbeta den med florsocker och lite äggvita till marsipan. Smaksätt ev. med några msk rom.
- Kavla ut drygt 2/3 av den mellan dubbla lager plastfolie till en platta som täcker tårtbottnen helt. Tryck till lätt när den läggs på bottnen.
- Färga den resterande marsipanen rosa och grön. Gör "snören" av den.
- Smält den vita chokladen i en skål i varmt vattenbad. Pensla hörnen på marsipanen.
- Förvara tårtan svalt.
Liknande recept
Kommentarer (0)