Mercimek köftesi - Lins- och bulgurköfte

Serverar: 10-12 portioner

Supergoda vegetariska köfte från Turkiet! Traditionellt äts de kalla i salladsblad.

Ingredienser

  • 1½ dl röda linser
  • 2½ dl + ½ dl vatten
  • ½ dl finkrossad bulgur
  • ½ tsk + ½ tsk salt
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk olivolja
  • ½ msk tomatpuré
  • ½ msk ajvar relish
  • ½ tsk mald spiskummin
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk finstrimlad salladslök
  • 1½ msk pressad citron
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk sumak, soltorkade finmalda bär från sumakbusken, ger en syrlig smak (Kan uteslutas om du inte hittar den)
  • 1 kruksallad
  • Instruktioner

    1. Koka linserna i 2½ dl vatten på låg värme i en kastrull under lock ca 10 minuter. Tillsätt bulgur och ½ tsk salt och rör om. Stäng av plattan och låt stå och svälla ca 30 minuter under lock.
    2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja. Tillsätt tomatpuré, ajvar relish och fräs tillsammans med löken ca 2 minuter. Häll över ½ dl vatten och tillsätt spiskummin. Rör om och låt puttra ca 5 minuter. Låt svalna. Blanda i persilja, salladslök och citronsaft.
    3. Blanda lins- och lökröran till en smet. Krydda med ½ tsk salt och peppar. Forma till avlånga bullar och strö på sumaken.
    4. Lägg varje köfte på små bitar salladsblad och servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben