Mias dansande kycklingklubbor (öl-ångade)

Tid: 2 timmar

Det här är en variant av Beer Can Chicken/Dancing chicken on the grill. Detta är inte på hel kyckling. Jag använde kycklingklubbor och en form som egentligen är till för att göra "beer butt" chicken/dancing chicken, men försökte anpassa rätt och tillagningssätt för kycklingklubbor och ugnsstekning - istället för hel pippi på grillen.

Ingredienser

  • 3 kycklingklubbor
  • 1-2 citroner, pressade
  • Grillkrydda
  • Svartpeppar
  • Ingefära
  • Cayennepeppar
  • Koriander
  • Curry
  • Vitlök (från kvarn)
  • Chili, krossad
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 3 kvistar färsk oregano
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 burk öl (33 cl)
  • ca 3 msk olja
  • ca 50 g Smör
  • 5-8 vitlöksklyftor
  • 8 små fina tvättade potatisar
  • Citrondelar (samma citron som du pressat saft av tidigare)
  • Instruktioner

    1. Tina kycklingklubborna om frysta, ha på pressad citron först, sedan de torra kryddorna, jag blandade dem inte utan hade på en efter en ovanpå klubborna - inga mått utan efter syn och smak och tycke. Låt ligga en halvtimme minst. Var noga med att krydda på båda sidor.
    2. Blanda smör och olja och mer citronsaft. Gnid in kycklingen med det. Ta gärna extra små klickar smör och försök få in under skinnet på klubborna, det blir extra frasigt skinn sedan då.
    3. Jag använde mig av några ugnsformar typ cocotte-formar – som jag ställde under var kycklingklubba. Alla formarna ställde jag dessutom i min special-form för beer can chicken – dvs den har en rund cylinder i mitten där man kan hälla i öl. I formens mitt hällde jag öl, la i vitlöksklyfta, delad citron och färska kryddor. Runt om mittengrejen så ställde jag små keramikformar (grunda) och även i dem hade jag öl, kryddor och citron. Täckte liksom sedan med klubban.
    4. Ugn – 200-225 grader till att börja med, längst ned i ugnen.
    5. Efter en halvtimme – ta ut formen och pensla med smör/olja/citron blandning. In på lite högre värme om du tycker det behöver brassas på för mer färg, och högre upp i ugnen. Jag flyttade upp två våningar i min ugn. Ta ut ca var tionde minut och pensla/ös med vätska från formen.
    6. Efter totalt ca 50 min, så lade jag i små fina tvättade (pickade) potatisar där det fanns rum runtom i formen, och så in i ugnen igen. Ös efter lust och ork. Efter totalt 1h 30 min så var det klart.
    7. Man kan gärna stänga av ugnsvärmen och låta gå på eftervärme - den här kycklingen riskerar INTE att bli torr.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben