Mjuk äppelpepparkaka med choklad

Serverar: 20 portioner

En saftig kaka med mycket smak som passar till både fika och efterrätt. God till glöggen.

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 40 g smör, kallt
  • ½ dl havregryn
  • ½ dl hackade pecannnötter
  • ½ dl råsocker
  • Kaksmet
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2½ dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl gräddfil
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 msk pepparkakskryddor
  • 75 g mörk choklad
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk kanel, malen
  • Smör till formen
  • Ströbröd till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en fyrkantig kakform, ca 24x24 cm.
    2. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och ställ åt sidan.
    3. Rör smör och farinsocker poröst till kaksmeten. Rör ner äggen, ett i taget, och tillsätt gräddfil, lingonsylt och kryddor. Hacka chokladen och vänd ned i blandningen. Tillsätt mjölet, blanda med bikarbonaten och rör ihop till en smet.
    4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda strösocker och kanel och vänd klyftorna i blandningen. Fördela smeten i formen, stick ned klyftorna i smeten och strö över smuldegen.
    5. Grädda i ca 55 minuter på nedersta falsen. Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad i mitten. Låt kakan svalna och servera med vaniljvisp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben