Mjuk kaka med likörgrädde

Serverar: 1 portioner

En lättbakad plommon/mandelkaka som smakar bra både till fika och dessert.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 200 g mandelmassa
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 300 g plommon
  • 75 g kallt smör
  • 1 dl mandelspån
  • Garnering
  • Florsocker
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Plommonlikör eller punsch
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, gärna med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Finriv mandelmassan direkt ner i bunken och rör om varsamt. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör den slät. Bred ut smeten jämnt i formen.
    3. Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg frukterna med den kupiga sidan upp ovanpå smeten. Hyvla det kalla smöret tunt ovanpå kakan. strö sist över den flagade mandeln.
    4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna i formen innan den lossas.
    5. Vispa grädden lätt och smaksätt den med lite plommonlikör eller punsch. Pudra lite florsocker över kakan och servera grädden till.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben