Mjuk kaka med romsås

Serverar: 8 portioner

Tid: 55 minuter

En saftig plommonkaka som serveras med en god romsås.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl grädde
  • 75 g smält smör
  • Ca 20 plommon
  • Romsås
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 msk socker
  • 1 ägg
  • 4 - 5 msk rom (gärna mörk rom)
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. Häll i mjölk, grädde och smält smör. Smöra och bröa en form med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter.
    2. Häll smeten i formen. Dela på plommonen, ta ut kärnorna och fördela jämnt över kakan. Grädda i 175 grader ca 40 min.
    3. Romsås: Häll mjölken i en kastrull men spara ½ dl. Blanda potatismjölet med resten av mjölken. Tillsätt socker, ägg och rom i mjölken i kastrullen. Värm upp och låt såsen börja sjuda. Rör hela tiden så att det inte bildas klumpar. Dra kastrullen åt sidan och rör ner potatismjölet i en fin stråle. Låt romsåsen svalna före serveringen.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben