Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan det ska försiktigt vändas ner i smeten.
Ingredienser
Kakan
3 st ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl filmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon
Till formen
Smör
Mandelspån
Lingongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl tjock grekisk yoghurt
1/2 dl rårörda lingon
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
- Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.
- Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
- Lingongrädde:
Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.
- Tips!
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Liknande recept
Kommentarer (1)
En av de bästa mjuka pepparkakor jag gjort och jag har gjort många..... Måste bli full pott!