Mjuk lingonpepparkaka

Serverar: 1 portioner

Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan det ska försiktigt vändas ner i smeten.

Ingredienser

  • Kakan
  • 3 st ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 dl filmjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl rårörda lingon
  • Till formen
  • Smör
  • Mandelspån
  • Lingongrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl tjock grekisk yoghurt
  • 1/2 dl rårörda lingon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
    3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
    5. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.
    6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
    7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
    8. Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.
    9. Tips! När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    zonale 16 december 2008

    En av de bästa mjuka pepparkakor jag gjort och jag har gjort många..... Måste bli full pott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben