Monikas spättagratäng

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Hade en gång ett recept på en spättagratäng som jag tyvärr gjorde av med. Jag älskade denna spättagratäng och fick försöka sätta ihop en ny rätt av de ingredienser som jag kom ihåg fanns i denna rätt. Här bjuder jag nu Er på min egen komposition av min älskade favoriträtt.

Ingredienser

  • 800 g rödspättafilé
  • 500 g hackad spenat
  • 3 dl vispgrädde
  • Maizenamjöl eller idealmjöl efter behag
  • 2 msk smör
  • Dill
  • Salt
  • Socker
  • Vitpeppar
  • Citron
  • 2 dl riven ost
  • Matfett till formen
  • 10-12 stora potatisar
  • Mjölk efter behag
  • 30 g smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • ½ krm muskotnöt
  • Hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Tina spättfiléerna.
    2. Smörj en eldfast form. Lägg spenaten tillsammans med vispgrädden och smöret i en gryta och låt spenaten sakta sjuda upp under omrörning. Krydda med salt, vitpeppar och lite socker.
    3. Häll i maizenamjöl eller idealmjöl och rör om tills du har en lagom tjock stuvning. Smaka av och krydda mer om Ni så vill.
    4. Lägg hälften av spenatstuvningen i botten av den smorda formen och spättfiléerna lite omlott ovanpå stuvningen.
    5. Strö lite hackad dill över spättfiléerna samt lite pressad citron. Häll resterande spenatstuvning ovanpå filéerna. Strö till sist riven ost över hela rätten.
    6. Ställ in i ugnen 225 gr i cirka 20-25 minuter, eller tills spättan är helt genomstekt.
    7. Ha koll! Täck med ugnsfolie om osten vill bli för brun.
    8. Vid festliga tillfällen så kan man garnera gratängen med skalde räkor, dill och citronklyftor.
    9. Potatismos: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och mosa potatisen lätt med en elvisp. Lägg i smöret och kryddorna och häll i mjölk efter hur tjock Ni vill ha moset. Ta lite mjölk i sänder och vispa moset medan Ni häller i mjölken. Smaka av och krydda mer om Ni känner för det.
    10. Servera rätten med potatismoset.
    11. Dryck: Ett gott vitt vin eller citronvatten smakar bra.
    12. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben