Ett recept från västkusten, men för att kunna göra detta måste man nästan ha en form. Det är en plåt- eller träform med hål i så att vasslan kan rinna ur. Vasslan går även utmärkt att använda att baka på.
Ingredienser
10 ägg
4 l standardmjölk
3 dl grädde
7½ dl fil
1/4 dl socker
Instruktioner
- Vispa upp äggen i en tjockbottnad kastrull. Häll i mjölken och låt smeten under konstant omröring värmas upp tills den börjar skära sig. Den får EJ koka!!
- Ta av kastrullen från plattan när den börjar skära sig och låt den stå med locket på i 10 minuter, tills den vasslat sig.
- Ta upp ostmassan och lägg den i formen, strö socker mellan varven och låt sedan kakan stå kallt några timmar tills vasslan runnit av.
- Servera med björnbärssylt.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Lyckades ta av den från plattan i perfekt tid. Beviset var omdömena: "Högsta betyg" och "Den godaste äggosten jag ätit, någonsin":
Ägg och mjölk ska värmas upp men när ska man ha i grädde och fil?
Finns även plastformar numera!