Munkar med muskot

Serverar: 10 portioner

Inte precis som riktiga munkar, men goda är de!

Ingredienser

  • 12 dl mjöl
  • 1 tsk riven muskot
  • En nypa salt
  • 3 ½ dl fingervarm mjölk
  • 1 ½ tsk torr jäst
  • 2 msk smält smör/margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • Garnering
  • ½ dl smält smör
  • 1 dl råsocker
  • 2 tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Sikta ihop mjöl, muskot och salt i en bunke. Lös upp torrjästen i 1 dl av mjölken i en liten skål. Rör i smöret och sockret i resten av mjölken i en skål, och rör ner denna blandning i jästblandningen. Vispa i äggen och häll över vätskeblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg genom att knåda den med händerna i bunken.
    2. Forma degen till en boll och lägg den i en lätt oljad skål. Täck med en bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
    3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Kavla ut degen till ca ½-1 cm tjock platta. Ta med runda mått ut cirklar. Lägg dem på en bakplåt och ta med ett litet mindre mått ut hål i mitten. Se till att hålen blir nästan överdrivet stora, det är annars lätt att de krymper under jäsningen och gräddningen. Hålen bör vara ca 2 cm/diameter stora.
    4. Täck plåten med en bakduk och låt jäsa ca 50-60 minuter. Värm ugnen till 175°.
    5. Grädda munkarna mitt i ugnen ca 8 minuter, låt dem inte bli bruna.
    6. Pensla munkarna med smält smör och strö över råsocker blandat med kanel.
    7. Blir mellan 10-20 munkar, beroende på hur stora du gör dem.

    Liknande recept

    3.5
    50 min
    18
    2
    4.6
    40
    18
    4
    1 h
    15-20
    8

    Kommentarer (1)

    Lunchdax 19 november 2010

    Visst ser de tjusiga ut, och de jäser bra men smaken var inte särskilt god tyvärr.. Muskot är väldigt speciellt, och jag tyckte inte alls om dessa "bullar". Men de andra tyckte att de var okej eller tom goda åtminstone när de är nybakade.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben