Napoleons jordgubbsfrestelse
Mycket gott, har precis smakat av en.
Ingredienser
2 plattor fryst smördeg
1 gelatinblad
1 dl outspädd jordgubbssaft
1 dl gelésocker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
4 dl finhackade jordgubbar
Instruktioner
- Ugn 200 grader.
Tina och kavla ut smördegen någon cm på bredden och 5-6 cm på längden. Grädda i 10-12 minuter, fin gyllen brun färg. Öppna inte luckan under tiden. Låt bottnarna svalna.
- Lägg gelatinet i rikligt med vatten 5-6 minuter. Krama ur bladen och smält dem med en sked vatten på svag värme i en kastrull. Håll gelatinblandningen varm så att den inte stelnar.
- Koka jordgubbssaften och gelésockret i 30 sekunder. Låt svalna till trögflytande gelé.
- Vispa grädden, smaksätt med vaniljsockret. Hacka jordgubbarna fint. Låt dem rinna av i en sil om de verkar blöta. Blanda hacket med grädden och droppa ner gelatinet.
- Dela försiktigt smördegskakan "horisontellt" till 3 bottnar (jag klarade bara av att dela i två, annars risk för katastrof).
Den undre botten ska vara lite tjockare än de övriga.
- Fördela gräddblandningen på botten/bottnarna, på den översta ska det inte vara någon grädde. Tryck till lite grann och bred sedan över gelén på topplocket, dekorera med några skivor jordgubbar.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Jätte gott
.........Uuunderbaaart.........tycker Napoleonfantasten..........
mums. Jag och min man har just smaskat i oss var sin till eftermiddagskaffet i solen
När du säger "outspädd jordgubbssaft", hur stark koncentration ska det vara egentligen? En del ska ju bara blandas ut med en del vatten, andra med nio.