Nickans Halländska Äppelkaka

Servera med vaniljsås, vaniljyoghurt eller glass som dessert eller som kaka till kaffe. Dubbel sats blir lagom i långpanna. Grädda då i 225ºC ca 15 min.

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 1-2 bittermandlar
  • 15 st sötmandlar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 2 dl riven kokt, kall potatis
  • 4-6 syrliga äpplen
  • 1 msk kanel
  • 2 msk socker
  • Instruktioner

    Hacka mandel och havregryn med kniven i matberedaren (eller mal dem om du inte har matberedare). Blanda det malda med vetemjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det malda. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Skala äpplena kärna ur och skär dem i klyftor som vänds i kanel blandat med socker. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över kanel och sockerblandningen som blir över. Grädda i 175ºC ca 55 min.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben